csrf
Haarlemmermeervoorelkaar logo
Haarlemmermeervoorelkaar

Aan de slag met Natuurinclusief Boeren

Steeds meer boeren richten zich op natuurinclusieve akker-en tuinbouw, waarbij geboerd wordt ten bate ván de natuur, en niet ten koste van. Natuurinclusieve landbouw werkt namelijk positief op de biodiversiteit en de natuur op en in de omgeving van de boerderij. Dit houdt in dat er geen of nauwelijks gebruik wordt gemaakt van bestrijdingsmiddelen om gewassen te beschermen en minder kunstmest en krachtvoer wordt toegepast. De basis van natuurinclusief boeren is te zorgen voor een veerkrachtig ecosysteem waarbij een gezonde bodem de basis vormt. Wat ga je doen? Je loopt met je team mee op de natuurinclusieve boerderij van Lolita in Boesingheliede. Deze jonge, enthousiaste boerin heeft een prachtig boerenbedrijf met akker-en tuinbouw, en gedeeltelijk een voedselbos. Allereerst geeft Lolita een uitgebreide rondleiding waarbij ze vertelt over natuurinclusief boeren en hoe zij hier vorm aan geeft. Hierna help je in kleine groepjes mee op de boerderij. Je gaat zaaien, wieden en oogsten, en werkt zowel op het land als in de kas. Je krijgt tips over tuinieren en leert handigheidjes, die je ook in je eigen tuin kan toepassen, bijvoorbeeld het maken van frames om tomatenplantjes mee te ondersteunen. Kortom, een educatieve middag, waar je zelf ook iets aan hebt! Heb je zin om met je team te helpen? Stuur mij een bericht!

Lees meer

eenmalig (geen vaste datum)

Hoofddorp

Maximaal 10 deelnemers

Klussen buiten & tuin

Beschrijving

Steeds meer boeren richten zich op natuurinclusieve akker-en tuinbouw, waarbij geboerd wordt ten bate ván de natuur, en niet ten koste van. Natuurinclusieve landbouw werkt namelijk positief op de biodiversiteit en de natuur op en in de omgeving van de boerderij.

Dit houdt in dat er geen of nauwelijks gebruik wordt gemaakt van bestrijdingsmiddelen om gewassen te beschermen en minder kunstmest en krachtvoer wordt toegepast. De basis van natuurinclusief boeren is te zorgen voor een veerkrachtig ecosysteem waarbij een gezonde bodem de basis vormt.

Wat ga je doen?
Je loopt met je team mee op de natuurinclusieve boerderij van Lolita in Boesingheliede. Deze jonge, enthousiaste boerin heeft een prachtig boerenbedrijf met akker-en tuinbouw, en gedeeltelijk een voedselbos.

Allereerst geeft Lolita een uitgebreide rondleiding waarbij ze vertelt over natuurinclusief boeren en hoe zij hier vorm aan geeft. Hierna help je in kleine groepjes mee op de boerderij. Je gaat zaaien, wieden en oogsten, en werkt zowel op het land als in de kas. Je krijgt tips over tuinieren en leert handigheidjes, die je ook in je eigen tuin kan toepassen, bijvoorbeeld het maken van frames om tomatenplantjes mee te ondersteunen. Kortom, een educatieve middag, waar je zelf ook iets aan hebt!

Heb je zin om met je team te helpen? Stuur mij een bericht!

Praktische informatie

Eenmalig 2 tot 6 uur

Locatie

Hoofddorp

Maximaal aantal deelnemers

Maximaal 10 deelnemers

Bijzonderheden

Geschikt voor mensen die weinig Nederlands spreken

Geschikt voor (kleine) groepen

Impact

Impactgebied

Duurzaamheid & milieu
Tuin, dieren & natuur

Categorie

Klussen buiten & tuin
Delen:
Bewaar:
Print:

Bekijk meer van NMCX Centrum voor Duurzaamheid

Haarlemmermeer

Evenementen ondersteuner

NMCX Centrum voor Duurzaamheid

Wij zijn op zoek naar ondersteuning bij het organiseren van allerlei acties en bijeenkomsten. Buiten, bij een van onze partners op locatie of bij onszelf in de gymzaal. Werkzaamheden kunnen zijn: * Het op- en afbouwen van een kraam of evenement * Het verwelkomen van gasten en het schenken van koffie en thee * Bewoners informeren over onze projecten en thema’s De duur van een evenement is iedere keer anders. Ook zijn de evenementen incidenteel en meestal buiten kantooruren (avond of weekend). Wij zoeken iemand met: * Een vriendelijke, enthousiaste houding * Affiniteit met natuur en duurzaamheid * Meerdere keren inzetbaar, altijd na overleg Lijkt het je leuk om onderdeel uit te maken van een enthousiast team die graag een positieve impact maakt? Stuur ons dan een bericht en wij maken graag een afspraak met je.

Structureel
Haarlemmermeer

Schoolmoestuin begeleider

NMCX Centrum voor Duurzaamheid

Hou je van tuinieren? En werk je graag met kinderen? Wij zoeken een vrijwilliger die het leuk vindt om scholen in Haarlemmermeer te ondersteunen bij het onderhouden van hun schoolmoestuin. Dit doe je vanuit Groene Kapstok, hét onderwijsplatform van NMCX, centrum voor duurzaamheid in Haarlemmermeer. Hoe werkt het? Basisscholen in Haarlemmermeer schrijven zich bij ons in om een moestuin te onderhouden. Dit kan een tuin zijn naast de school, bij een volkstuinvereniging, bij de boer of bij De Heimanshof. Het schooltuinseizoen voor de scholen is van maart tot en met juli. In maart organiseren we docentenworkshops waarbij docenten en begeleiders de zaaischema`s en instructies ontvangen. Vanaf maart gaan de leerlingen van start. Wij leveren de scholen biologische pootgoed, zaden, de mest en de plantjes. Je gaat ongeveer per schooltuin 4 uur per week aan de slag. Eventueel kan je ervoor kiezen meerdere schooltuinen te begeleiden. Jouw werkzaamheden: * Vooraf materialen klaarzetten voor de schooltuinles * Tijdens de les de leerlingen begeleiden met het verzorgen van het tuintje en instructies geven over de activiteit van de les * Schooltuin onkruidvrij houden en eventueel tussentijds water geven Wie jij bent: Je bent een positieve, enthousiaste collega, die verstand heeft van moestuinieren en graag met kinderen werkt. Je woont in de regio. Wat wij bieden: * Een enthousiast team met collega’s die met alle thema’s van duurzaamheid bezig zijn als: water/klimaatadaptatie, grondstoffen/afval, groen/biodiversiteit en voedsel * Eens per jaar een gezellig teamuitje * Vier keer per jaar een informele borrel Lijkt het jou leuk om ons te helpen? Stuur ons een bericht en wij maken graag een afspraak!

Structureel
Haarlemmermeer

Aan de slag met Sociaal en Groen!

NMCX Centrum voor Duurzaamheid

Wie houdt er niet van een kinderboerderij! Een levendige plek waar jong en oud plezier aan beleeft. Deze activiteit is geschikt voor degenen die het niet erg vinden om vies te worden en de handen uit de mouwen te steken. Je loopt met je team mee op kinderboerderij Dierenvreugd, gelegen in een wandelpark aan de rand van een groene woonwijk van Nieuw-Vennep. Op deze locatie worden de dieren verzorgd door lichtelijk tot matig verstandelijk handicapte volwassenen. De begeleiding wordt gedaan door stichting Ons Tweede Thuis. De boerderij is het type kinderboerderij waar je vrolijk van wordt. Je vindt hier allerlei soorten dieren zoals konijnen, cavia's, schapen, geiten, varkens, ezels en kippen en veel speeltoestellen voor bezoekende families. Ook is er een moestuin in-wording, waar ook veel plezier aan kan worden beleefd. Wat ga je doen? Op de boerderij zijn allerlei klussen te doen. Werkzaamheden kunnen bestaan uit: divers schilderwerk; groot schoonmaakwerk (zoals ramen wassen, hogedrukreinigen etc.); onkruid verwijderen; straatwerk repareren; opruimen van vuil op en rond de kinderboerderij en het park; meehelpen bij de opstartende moestuin en vlindertuin. Hebben jullie zin om aan de slag te gaan? Stuur mij een bericht.

Eenmalig
(kleine) groepen

Anderen bekeken ook

Haarlemmermeer

Gastvrouw/ gastheer

De Heimanshof

Tijdens de zomermaanden (5 mei tot eind september) is de heemtuin ook op zondagmiddag geopend voor bezoekers. We zoeken mensen die het leuk vinden om mensen gastvrij te ontvangen en toezicht te houden de tuin. De tuin is van 13.00 tot 17.00 uur open. Er zijn altijd minimaal twee vrijwilligers in de tuin aanwezig. Tijdsinvestering: Dat bepaal je zelf. We hebben een rooster. Wat bieden wij? - een gezellige nieuwe natuurvriendenkring - ruimte om jezelf de ontplooien - een prachtige tuin waarin veel te ontdekken valt

Project
Haarlemmermeer

Help jij anderen een goed CV te maken?

MeerWaarde Welzijn

Wat ga je doen? Deelnemers aan onze trainingen hebben via de gemeente een korte training CV maken gevolgd maar kunnen soms nog wat hulp gebruiken. Ze hebben geen CV, het is niet meer actueel of kan wel wat creativiteit gebruiken. Deze deelnemers komen terecht bij het ParticipatiePunt van MeerWaarde om samen met jou de "puntjes op de i" te zetten! Ben jij handig met de computer? Ben je vriendelijk en geduldig? Heb je ervaring met Microsoft Word en/of Canva of een ander programma om een CV mee te maken? Ben je om de week een dagdeel beschikbaar? Kom dan ons team ondersteunen! Vooraf krijg je van ons een gedegen training. Je doet nuttig en praktisch werk, krijgt waardering van onze organisatie en je inzet staat ook nog goed op je eigen CV! Wil je meer informatie of kennismaken? Stuur mij dan snel een bericht!

Structureel
Haarlemmermeer

Geef jij nieuwkomers een warm welkom?

MeerWaarde Welzijn

Stelt u zich eens voor, u komt in een vreemd land want u bent gevlucht voor het regime, voor oorlog of voor armoede. Hoe fijn zou het dan zijn als u welkom wordt geheten door mensen die het land goed kennen? Wilt u nieuwkomers hier een warm welkom heten? Dan zijn wij op zoek naar jou! Voor ons project de Z-route zijn wij op zoek naar vrijwilligers. De Z-route is onderdeel van de nieuwe inburgeringswet en de Z staat voor zelfredzaamheid. Maar je kunt van iemand niet verwachten dat ze direct in een vreemd land volledig zelfredzaam zijn. Binnen drie jaar moeten deze nieuwkomers voldoende zelfredzaam zijn. Dit doen zij doormiddel van participatieprojecten die worden georganiseerd door vrijwilligers, onder coördinatie van Meerwaarde. Wilt u nieuwkomers: - De buurt laten zien? Markten, de bibliotheek, het centrum, het buurtcentrum, etc. - Een workshop geven rondom de Nederlandse geschiedenis, koken, EHBO, kunst en cultuur, werk en inkomen, financiën, etc. - Helpen met de Nederlandse taal (bijvoorbeeld met lezen van officiële post, etc.) - Of wanneer u zelf ideeën krijgt als u deze oproep leest... allerlei participatie projecten zijn mogelijk en zeer welkom, dus kom maar op met uw idee!

Structureel
Jongeren
Haarlemmermeer

Help jij bij onze praatgroep Nederlands?

MeerWaarde Welzijn

Voor de vrijdagochtend zijn wij op zoek naar ondersteuning bij onze praatgroep Nederlands. Een groep van ongeveer 15 deelnemers oefent wekelijks bij het ParticipatiePunt in Hoofddorp met het spreken van de Nederlandse taal. Jouw rol is om de vrijwilliger die dit begeleid te ondersteunen en in kleine groepjes de gesprekken tussen de deelnemers onderling te stimuleren en mee te praten. Je doet nuttig en praktisch werk, krijgt waardering van onze organisatie en je inzet staat ook nog goed op je CV! Als je het leuk vindt om in contact te komen met andere culturen en je van 9.30 - 11.30 uur beschikbaar bent, dan horen we graag van je ! Ook als je het leuk lijkt om zelfstandig een groepje te begeleiden willen we graag met je in gesprek.

Structureel
Jongeren
Haarlemmermeer

Zit organiseren jou in je bloed?

De Heimanshof

Vind jij het leuk om samen met andere vrijwilligers natuuractiviteiten, workshops en lezingen te organiseren? Dan hebben wij een mooie uitdaging voor je. Heemtuin De Heimanshof heeft een gevarieerd jaarprogramma dat je kunt vinden op onze website www.deheimanshof.nl We zoeken een bestuurslid die dit programma coördineert. Volgend jaar bestaan we 50 jaar! Ook daar ligt een prachtige uitdaging om een mooi jubileumprogramma in elkaar te zetten. Het bestuur van De Heimanshof vergadert 1x per maand op de eerste dinsdagavond van de maand en bestaat uit 4 personen. Het is een gezellig team dat goed samenwerkt met elkaar. Tijdsinvestering: 1/2 dag tot 1 dag per week Wat vragen wij? - enthousiasme, organisatietalent, kunnen omgaan met vrijwilligers, enthousiasme voor de natuur - enige ervaring met besturen (niet noodzakelijk) Wat bieden wij? - een gezellige nieuwe natuurvriendenkring - ruimte om jezelf de ontplooien - een prachtige tuin waarin veel te ontdekken valt

Structureel
Haarlemmermeer

Leren in de natuur: zet jij de lijnen uit?

De Heimanshof

Ontdek en beleef De Heimanshof! Natuureducatie staat in heemtuin De Heimanshof centraal. We zoeken iemand die de educatie voor jong en oud vanuit het bestuur verder uit wil bouwen. We denken dan aan het ontwikkelen van een educatieve kapstok waaraan informatieborden, speurtochten, activiteiten en andere dingen opgehangen kunnen worden. Het bestuur vergadert 1x per maand op de eerste dinsdagavond van de maand. Het bestaat uit 4 mensen. Het is een gezellig team dat goed met elkaar samenwerkt op basis van een meerjarig plan. Wat vragen wij? - enthousiasme voor de natuur en educatie - enige ervaring met beleidsmatig denken Wat bieden wij? - een gezellige nieuwe natuurvriendenkring - ruimte om jezelf te ontplooien - een prachtige tuin waarin veel te ontdekken valt

Structureel
Haarlemmermeer, Heemstede, Hillegom, Haarlem

Wordt jij blij van koken?

Hospice Bardo

Hou je van koken, inspelen op de actuele vraag en meedenken in het hele proces rondom voeding? Dan is kookvrijwilliger bij Bardo wellicht wat voor jou! Als kookvrijwilliger bereid je een verse maaltijd voor de gasten en soms een naaste. Je bent betrokken bij het maken van het wisselende menu (3 wekelijks roulerend per seizoen aangepast) en doet de inkoop van de verse producten die voor het menu van die dag nodig zijn. Wat heb je nodig om deze rol te vervullen: Plezier in koken, een open houding m.b.t. wensen, een lerende instelling en het leuk vinden om in een team te werken. Inzet: Volgens rooster online zelf in te plannen. Eén keer per week een dienst van vier uur, bereidheid om afwisselend ook in het weekend en 1 of 2 keer per jaar met feestdagen een dienst te doen. We hechten er belang aan je een goede start te kunnen geven: Eerst een persoonlijk kennismakingsgesprek Vervolgens inwerkdiensten met ervaren vrijwilligers Een afrondende evaluatie. Een 'Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)" is een vereiste, nadat je gestart bent. Binnen een jaar na je start volg je een algemene introductie cursus van 1 dagdeel Het kan lastig zijn om online een goede indruk te krijgen wat het inhoud om in Bardo vrijwilliger te zijn. Aarzel niet om te bellen of mailen als je vragen hebt of meer wilt weten dan hier staat! Wat bieden we: Vergoeding: reis- en onkostenvergoeding Attenties: door het jaar heen bij verschillende gelegenheden. Scholing: de mogelijkheid om je via een overkoepelende organisatie te verdiepen in koken binnen de palliatieve zorg. Overleg: 4x per jaar Begeleiding: door twee coördinatoren.

Structureel
Zandvoort, Haarlem, Haarlemmermeer, Heemskerk, Beverwijk, Velsen, Amsterdam, Zaanstad, Purmerend, Hollands Kroon, Schagen, Den Helder, Lisse, Bergen (NH.), Alkmaar, Dijk en Waard

Avontuurlijke begeleider logeerweekenden

Stichting Humblebees

Wij van Humblebees organiseren elk weekend leuke, avontuurlijke en gezellige logeerweekenden voor kinderen, jongeren en jongvolwassenen met een licht verstandelijke of lichamelijke beperking. Onze weekenden vinden plaats op Center Parcs Zandvoort en worden altijd begeleid door een team van ervaren begeleiders. Daarnaast zijn we altijd op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die affiniteit hebben met de doelgroep en af en toe een weekend mee willen. Kom jij ons helpen de allerleukste weekenden te realiseren? Ook als je vanuit een opleiding vrijwilligersuren moet maken is het bij ons mogelijk deze snel in te vullen. Aangezien wij gehele weekenden organiseren is het mogelijk 36 uur vrijwilligerswerk af te tekenen na een weekend. Voor meer informatie kun je altijd vrijblijvend een bericht sturen. Hopelijk tot snel op een van onze weekenden!

Project
Jongeren
Haarlem, Dijk en Waard, Alkmaar, Bergen (NH.), Lisse, Den Helder, Schagen, Hollands Kroon, Purmerend, Zaanstad, Amsterdam, Velsen, Beverwijk, Heemskerk, Zandvoort, Haarlemmermeer

Stichting Humblebees zoekt vrijwilligers!

Stichting Humblebees

Stichting Humblebees is een jonge organisatie die zich inzet voor kinderen, jongeren en jongvolwassenen met een beperking en hun families. Dit doen wij door 45 keer per jaar compleet verzorgde logeerweekenden te organiseren op Center Parcs te Zandvoort met de meest avontuurlijke en uiteenlopende activiteiten. Wij zoeken spontane, enthousiaste en gezellige mensen die de deelnemers willen begeleiden bij hun dagelijkse routine en natuurlijk tijdens een van onze vele uitstapjes en activiteiten. De weekenden vinden plaats op Zandvoort van vrijdagmiddag tot zondagavond en zijn compleet verzorgd. Accommodatie, eten, drinken, deelname aan alle activiteiten en reiskostenvergoeding zijn inbegrepen. Als vrijwilliger word jij aangestuurd door de coördinerend begeleider van het weekend en werk je nauw samen met stagiaires en andere vrijwilligers om het een geweldig weekend voor iedereen te maken! Enthousiast geworden? Stuur ons een berichtje hier en hopelijk zien we jou snel op een van onze weekenden!

Project
Jongeren