Direct naar de inhoud van deze pagina

Vier succesvolle matches

Els is blij met de site

Vier succesvolle matches

Galerie Kunst 2001 prijst zich gelukkig met vier succesvolle matches

Els: 'Tot onze verbazing heeft het veel opgeleverd'

Els werd in 2002 gastvrouw bij Galerie Kunst 2001 in Badhoevedorp en vanaf 2004 vervulde zij ook bestuurlijke taken. Ze zocht vanuit haar bestuursverantwoordelijkheid nieuwe vrijwilligers als aanvulling van het team. Vorig jaar wilde ze haar eigen vrijwilligerswerk in de Galerie gaan afbouwen en ging met succes via de site 'Haarlemmermeervoorelkaar' op zoek naar een vervanger. Ze is heel blij met de site, want er kwamen de afgelopen jaren maar liefst vier succesvolle matches tot stand.

Els: 'Andere vrijwilligersorganisaties vroegen ons op een 'meedenkavond' van MeerWaarde waarom we onze vacatures niet aanmeldden bij VrijwilligersCentrale Haarlemmermeer. Ik was aanvankelijk wat terughoudend, want vrijwilligers werden door ons persoonlijk benaderd, we wierven voorheen uit eigen kring. Veel kwam er na aanmelding nog niet uit, maar na de lancering van de site 'Haarlemmermeervoorelkaar', waarop we vanaf eind 2015 onze hulpvraag hebben geplaatst, heeft het aantal reacties van 15 tot 20 ons echt verbaasd. Ja, en dan nog de 'matches!'

Organisaties of personen die een vacature plaatsen, krijgen via de site een melding als het profiel van een hulpaanbieder lijkt aan te sluiten bij de functieomschrijving. Niet elke reactie leidt tot een succesvolle match. Els: 'Vrijwilligers voor wie onze vacatures niet geschikt bleken, wilden liever werk doen in de directe zorg of wat frequenter vrijwilligerswerk doen, of ze hadden een ander idee van het werk als gastheer of gastvrouw.' Om teleurstelling aan beide kanten te voorkomen deed Els 'vooronderzoek' voor mensen werden uitgenodigd voor een nadere kennismaking en dat werkte. 'De mensen die een uitnodiging voor een gesprek hebben aangenomen, zijn gebleven'. Helaas moest één van de succesvolle 'matches' na een jaar afhaken in verband met andere drukke functies.

Blijvertjes

Twee van de 'blijvertjes' zijn Janny en Ivonne . Zij gingen beide rond februari 2017 aan de slag bij de Galerie. Janny nam enkele taken van Els over zoals het schrijven en versturen van persberichten en onderhouden van contact met de pers, het maken van verslagen van de openingen van tentoonstellingen waarvan er zeven per jaar worden georganiseerd. Ivonne werd gastvrouw. Zij hebben Els leren kennen als iemand die zeer enthousiast is en je niet makkelijk loslaat als ze de mogelijkheden ziet. Els beaamt dat: 'Als ik merk dat ik beet heb, hang ik wel aan iemands been'.

Ivonne was op zoek naar vrijwilligerswerk via NLDoet en vond zo de website 'Haarlemmermeervoorelkaar'. Daar zag ze veel meer in, want NLDoet was slechts werk voor 1 dag. 'Ik vind Galerie Kunst 2001 helemaal te gek. Dit past precies in mijn tijdsbesteding. Het is leuk om als gastvrouw een praatje te maken met de bezoekers en het is nog leuker als ik iets verkoop. Ik schilder zelf ook en ben geïnteresseerd in kunst. Els vindt haar een geweldige gastvrouw.

Nadat ze Janny gesproken had, dacht Els meteen 'happen.' Janny, die PR werk in haar profiel vermeldde, ging na een eerste gesprek aan de slag om geleidelijk taken van Els over te nemen. Ze bekende dat ze nog wel eens de neiging had om te enthousiast in een vrijwilligersbaan te springen en wilde het nu wat voorzichtiger aan doen. Daarbij: ze had via de website Haarlemmermeervoorelkaar al twee PR functies gevonden. Els bood haar de ruimte om de overdracht van enkele taken stapje voor stapje te laten plaatsvinden. Els: 'Gelukkig hebben we daar de tijd voor. Ik ben hartstikke blij met haar. Ze kijkt met een frisse blik naar ons PR werk.'

Vorig jaar legde Els haar bestuursfunctie bij Galerie Kunst 2001 neer. Het is moeilijk voor haar om los te laten, weet ze ook zelf. 'Ik wil op den duur verhuizen en terug naar het zuiden (Zuid Nederland – red.) waar ik vandaan kom. Ik ben hier duidelijk aan het afbouwen. Ik wil het gevoel hebben dat ik het hier netjes heb achtergelaten en dat ik het niet zomaar uit mijn handen heb laten vallen.'

Galerie Kunst 2001

Els is niet meer de contactpersoon voor de website Haarlemmermeer voor Elkaar. Die taak is inmiddels overgedragen aan secretaris Ton .

Galerie Kunst 2001 blijft actief op de site want er zijn nieuwe gastvrouwen en heren welkom maar ook bestuursleden. Affiniteit met kunst in het algemeen is uiteraard een pré.

Gastheren en vrouwen staan bezoekers tijdens de openingstijden te woord en adviseren mensen die de geëxposeerde kunst willen kopen. Els heeft nog wel een tip voor bijvoorbeeld potentiële bestuursleden: 'De VrijwilligersCentrale Haarlemmermeer heeft cursussen die mensen kunnen volgen als ze denken dat ze niet voldoende capaciteit hebben, maar het wel zouden willen doen.'

De Galerie is gevestigd in het mooie nieuwe Dorpshuis van Badhoevedorp. (www.galeriekunst2001.nl) .

Geïnspireerd...?
Meld je aan

Registreer hier

Meer inspiratie?

Bekijk alle verhalen