Direct naar de inhoud van deze pagina

Zeg maar Loes hoor

Maak vrijwilligerswerk passend in je leven
Zeg maar Loes hoor

Maak vrijwilligerswerk passend in je leven

"Zeg maar Loes hoor, maar m'n zondagse naam is Louise!" Een schalks lachje verschijnt om de mond van de 92-jarige Loes terwijl ze de mokken met cappuccino op het dienblad van haar rollator zet. Vrijwilliger en spelletjesmaatje Thari (29) kijkt geamuseerd toe. Ondanks dat ze pas in september kennismaakten via sociaal makelaar Magne de Kreek van welzijnsorganisatie MeerWaarde, is de omgang tussen beiden al vertrouwd.

"Meestal kom ik op dinsdagochtend bij Loes. Soms donderdagavond, net hoe het uitkomt. Het kaartspel Canasta is favoriet. In het begin speelde ze mij onder tafel, maar de laatste keer heb ik gewonnen." Thari's tongval verraad dat ze is opgegroeid in Oost-Nederland. Afgelopen zomer verhuisde ze naar Badhoevedorp om te gaan samenwonen met haar vriend Chris. "Ik werk bij de politie, maar wil ook een sociaal leven opbouwen. Vrijwilligerswerk doe ik al sinds mijn 18e. Ik werkte altijd met jongeren, maar merkte hoe leuk ouderen zijn toen ik de oma van Chris ging helpen met praktische dingetjes."

Haarlemmermeer voor Elkaar

Thari besloot zich aan te melden als vrijwilliger bij het online platform 'Haarlemmermeer voor Elkaar'. Nog geen dag later nam Magne de Kreek van MeerWaarde contact met haar op. Als sociaal makelaar brengt hij mensen uit de buurt met elkaar in contact. "Ik denk mee en help bij het helder maken van de vraag en zoek samen naar mogelijkheden. Is er een activiteit, bewoner of organisatie die past bij de vraag of aanbod, maar is de eerste stap te groot? Ik kan ondersteunen in het eerste contact." Via team Zorg & Ondersteuning van gemeente Haarlemmermeer kwam Magne in contact met Loes. "Ik werd met open voordeur ontvangen en meteen bij m'n kuif gepakt. Of ik wilde helpen een foto uit te printen."

Teveel lege tijd

Loes pakt een A4'tje van tafel met daarop een stralend babygezichtje. "Mijn achterkleinzoon, drie maanden oud, lief hè?! Ik e-mail regelmatig met familie en vrienden en doe activiteiten via zorgcentrum 'De Meerwende'. Ook komen mijn zoon en dochter wekelijks langs, maar nog heb ik zoveel lege tijd. De deur hoef ik niet uit. Gewoon thuis een spelletje spelen vind ik gezellig." Nadat Magne Thari had ontmoet, zag hij direct een match met Loes. Thari lacht als ze terugdenkt aan die kennismaking. "Loes keek naar de tatoeages op mijn armen en vroeg meteen of het geen pijn deed." Terwijl ze de koektrommel voorhoudt, kaatst Loes vrolijk terug: "Je bent al zo'n mooie meid. Die versiering heb je toch niet nodig?!"

29 en 92 jaar

Toevallig komen beiden uit de Achterhoek. Hemelsbrede liggen de dorpen waar ze zijn opgegroeid vijfentwintig kilometer bij elkaar vandaan. "Natuurlijk zijn we groot geworden in een andere tijd. Onze leeftijden kun je zelfs spiegelen. Toch herkennen we een bepaalde sfeer in elkaars herinneringen en verhalen. Grappig is dat mijn opa twee boeken in het dialect heeft geschreven die Loes nu leest." Hoe leuk Thari vrijwilligerswerk ook vindt, het moet wel passen in haar leven. "Maak vrijwilligerswerk niet te groot of zwaar. Doe wat je leuk vindt. Soms zitten Loes en ik samen op de bank een aflevering van de Flying Dokters te kijken. Dat is ook goed."

Iets betekenen voor ander

Thari loopt naar de agenda van Loes. Hoe zeer Loes uitkijkt naar hun afspraak bleek vorige week. "Mijn naam stond al onder 'dinsdag' in de agenda, maar ik kon niet vanwege mijn werk. Ik streepte mijn naam door en sprak af twee dagen later te komen. Vroeg ze mij die donderdag waar ik dinsdag was! Toen ik in haar agenda keek, zag ik dat ze mijn naam toch weer onder 'dinsdag' had opgeschreven. Als je dit voor iemand kan betekenen. Waarom zou je het niet doen?!"

Ook aan de slag als vrijwilliger? Of wil je maatje worden voor iemand? Kijk voor meer informatie op: www.haarlemmermeervoorelkaar.nl/maatjes

Loes had een unieke en positieve kijk op het leven. Helaas is zij kort geleden overleden. Op verzoek van de familie van Loes en in goed overleg blijft dit mooie interview en het beeldmateriaal als eerbetoon en inspiratie op onze site zichtbaar.


Geïnspireerd...?
Meld je aan

Registreer hier

Meer inspiratie?

Bekijk alle verhalen